Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martedì 2 luglio 2013

Città Italiane: Torino


Τορίνο ή Τουρίν ( στην διάλεκτο του Piemonte).
Είναι η πρωτεύουσα του Piemonte και η τέταρτη ιταλική πολή κατά σειρά μεγέθους με περίπου 900.000 κατοίκους. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ιταλίας από το 1861 εώς το 1865.
Το 2006 φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ πρέπει να σημειωθεί η σημασία της πόλης στην παραγωγή αυτοκινήτων (βλ. Fiat)

Τοποθετημένο στους πρόποδες των Άλπεων, διαβρέχεται από τον ποταμό Πάδο κατά ένα μεγάλος μέρος γεγονός που "επιτρέπει" την σύνδεση μερών της πόλης με μεγάλες πέτρινες γέφυρες.
Απέχει 138 χλμ από το Μιλάνο και είναι μια πόλη με πολύ καλό δίκτυων συγκοινωνιών και μεταφορών, διαθέτει αεροδρόμιο (Sandro Pertini - Caselle), διαθέτει μετρό και τραμ καθώς και 3 σιδηδρομικούς σταθμούς.

Stemma del ComuneΤα αξιοθέατα της πόλης είναι πολλά!
Ξεκινώντας από τα μουσεία θα πρέπει να αναφέρουμε το Μουσείο Κινηματογράφου το οποίο στεγάζεται στο κτίριο-σύμβολο της πόλης, Molle Antonelliana κατασκευασμένο από τον αρχιρέκτονα Antonelli.
To επόμενο Μουσείο που ΄δεν πρέπει να χάσετε είναι το Μουσείο του Αυτοκινήτου, ακόμα αξίζουν το Μουσείο της Αναγέννησης, το Μουσείο του Βουνού ενώ σιγουρα πρέπει να αναφερθεί το Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο το οποίο είναι το μεγαλύτερο αιγυπτιακό μουσείο στον κόσμο σε αξία εκθεμάτων και το δεύτερο μεγαλύτερο αιγυπτιακό μουσείο στον κόσμο (μετά από του Καΐρου) σε αριθμό εκθεμάτων.

Πέρα από τα μουσεία, το Τορίνο διαθέτει 51 πάρκα! Ανάμεσα τους τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα είναι il Parco della Pellerina, il Parco Colletta, il Parco del Valentino και το πιο πρόσφατο il Parco Colonnetti. Βέβαια πολλά, σαφώς μικρότερα πάρκα και παιδικές χαρές θα συναντήσετε σίγουρα στο πέρασμα σας από τους δρόμους της πόλης αφού στην πόλη καταμετρούνται περίπου 240 παιδικές χαρές γεγονός που βοήθησε ώστε το 2007 το Τορίνο να είναι η πρώτη ιταλική πόλη σε εγκαταστάσεις αφιερωμένες στην παιδική ηλικία!


Όπως οι περισσότερες ιταλικές πόλεις και το Τορινο έχει τις Curiosità του!

« Torino è la città più profonda, più enigmatica, più inquietante non d'Italia ma del mondo »
(Giorgio De Chirico) 

H αλήθεια είναι ότι το Τορίνο έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις τρεις "μαγικές" πόλεις της Ευρώπης κοντά στο Λονδίνο και την Πράγα, αφού στο παρελθόν είχαν σημειωθεί κάποιες εξαφανίσεις στους λόφους της πόλης. Ακόμα υπάρχουν οι φήμες για διάφορα υπόγεια περάσματα που εξυπηρετούσαν την κρυφή υπόγεια μετακίνηση ευγενών κατά το παρελθόν, στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν φήμες ότι στον μεσαιωνικό πύργο που βρίσκεται στο κέντρο της Piazza Castello υπάρχει ένα πηγάδι το οποίο οδηγεί στο κέντρο της Γης. Στα σκοτεινά στοιχεία που κάποιοι αναφέρουν ότι ενυπάρχουν στο Τορίνο συντελλεί το κλίμα της πόλης, μιας και η ομίχλη είναι αρκετά συχνή.
Σε παρόμοιο πλαίσιο μια "προκατάληψη" που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι αυτή που αναπαράγουν οι φοιτητές μεταξύ τους, δηλαδή το ότι όποιος φοιτητής περάσει έξω από το κτίριο Molle Antonelliana, δεν θα πάρει ποτέ πτυχίο.


Ο πράσινος ταύρος είναι ακόμα ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέψουμε! Πρόκειται για πράσινες σιδερένιες βρύσες που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη και στα πάρκα, οπότε μια τυπική ατάκα μεταξύ φοτητών είναι "Πάμε να σε κεράσω κάτι στον Πράσινο Ταύρο!".


Χρήσιμες σελίδες





πηγές: 
http://www.torinocuriosa.it/luoghi.php
http://it.wikipedia.org/wiki/Torino
http://www.turismotorino.org
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF

Nessun commento:

Posta un commento