Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

giovedì 7 novembre 2013

Città Italiane: Milano

Μιλάνο, σίγουρα για τους περισσότερους τα λόγια είναι περιττά, αλλά ας προσπαθήσουμε να το γνωρίσουμε απο κοντά!

Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και η οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας χάρη στις βιομηχανίες, το εμπόριο και κυρίως την μόδα ενώ πληθυσμιακά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας με περίπου 1.300.000 κατοίκους.

Η ιστορία της πόλης ανάγεται περίπου στο 600-400 π.Χ. χωρίς να υπάρχει μια σίγουρη χρονολογία ενώ ιδρυτές της πόλης φαίνονται να ήσαν οι Κέλτες σύμφωνα με τον Τίτο Λίβιο. Η πόλη έρχεται στα χέρια των Ρωμαίων το 222 π.Χ.
Το όνομα της πόλης Μιλάνο, αρχικά ήταν Mediolanum όνομα που υπογραμμίζει την θέση της πόλης που κατά άλλους σημαίνει τοποθεσία στο κέντρο πεδιάδων και κατά άλλους μέρος που βρέχεται από ποτάμια.
Το 1859 η πόλη προσαρτάται επιτέλους στο Regno d' Italia, ενώ ήδη πολύ νωρίτερα η πόλη είχε ξεχωρίσει με την δραστηριότητα της ανάμεσα στις υπόλοιπες της Ιταλίας.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα!
Το Μιλάνο αριθμεί περίπου 50.000 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται τουλάχιστον 700.000.
Διάσημες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο Μιλάνο είναι:
Alfa Romeo, Armani, Fininvest, Pirelli, Prada, Telecom Italia ecc.


ingorgo2mag.jpg


Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μια πόλη "φρενήρη", που όλοι βιάζονται και ο χρόνος είναι χρήμα! Ταυτόχρονα πρόκειται και για μια πόλη που ξέρει να μεταμορφώνεται ή τουλάχιστον το προσπαθεί αν φανταστούμε ότι 4 χρόνια πριν ήταν η 11η ευρωπαική πόλη με την περισσότερη κίνηση και μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια κατάφερε να φτάσει στην 24η θέση. Βέβαια σύμφωνα με τους κατοίκους και τους εμπόρους η μείωση της κίνησης είναι εικονική και ιδιαίτερα μετά το μέτρο Area C που όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη η πετρέλαιο θα πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο για να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης καθημερινά από τις 07.30 εως τις 19.30, γεγονός που έχει μειώσει την αγοραστική κίνηση στις επιχειρήσεις του κέντρου.

Immagine di anteprima per areac_smog_milano_20_febbraio.jpg










Μερικά από τα σημαντικά αξιοθέατα είναι:

1. Duomo
O καθεδρικός του Duomo είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων εκκλησιών στην Ευρώπη (4η). Ξεκίνησε να χτίζεται το 1386 και ολοκληρώθηκε το 1965, γεγονός που κάνει τον καθεδρικό να εμπεριέχει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, κυριαρχώντας βέβαια το γοτθικό.

2. Teatro Alla Scala (http://www.teatroallascala.org)
Πρόκειται για τον Ναό της Όπερας όπως χαρακτηρίζεται, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1776-1778 έπειτα από εντολή της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας στην θέση του παλιού θεάτρου 
Teatro Reggio Ducale που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1776.


3.  Galleria Vittorio Emanuele II
Πρόκειται για μια εμπορική στοά με μια επιβλητική οροφή όπως φαίνεται και από την φωτογραφία κατασκευασμένη από γυαλί και σίδερο ενώ ενώνει τα δύο σημαντικότερα αξιοθέατα του Μιλάνου: το Duomo και το Teatro Alla Scala. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1865 και 1877. Σήμερα φιλοξενεί πολυτελή καταστήματα όπως Luis Vitton, Prada, Gucci ecc.
4. Catsello Sforzesco (http://www.milanocastello.it/ita/home.html)
Πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, χτίστηκε τον 14ο αιώνα (1360 - 1370),
το 1447 ο Filippo Maria τελευταίος κληρονόμος της οικογενείας Visconti που είχε κτίσει το κάστρο πεθαίνει οπότε το κάστρο λεηλατείται από τους ίδιους τους Μιλανέζους ώστε να χρησιμοποιηθούν τα υλικά του στην αναμόρφωση της πόλης (τοιχία). Λίγα χρόνια αργότερα το κάστρο ανακαινίζεται από την οικογένεια Sforza και από εκεί διατηρεί το όνομα του! Στα επόμενα χρόνια κάποιες αίθουσες του φιλοτεχνήθηκαν από τον Leonardo Da Vinci.
Σήμερα στο κάστρο φιλοξενούνται μεταξύ άλλων το Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων καθώς και η Πινακοθήκη.
Το αξιοθαύμαστο για τα δεδομένα μας είναι ότι η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν ενώ για τα Μουσεία το εισιτήριο πωλείται έναντι του αντιτίμου των 3 €.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πάρκο Sempione, το μεγαλύτερο πάρκο του Μιλάνου, το οποίο αποτελεί για όλους τους επισκέπτες μια όαση χαλάρωσης μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα ένα καταπράσινο χώρο που φιλοξενεί ανθρώπους όλων των ηλικιών κατα την διάρκεια του καλοκαιριού αφού προσφέρει καταφύγιο από την ζέστη ! 


5. Ο Μυστικός Δείπνος
Πρόκειται για το διάσημο έργο του Leonardo Da Vinci που βρίσκεται στην τραπεζαρία του μοναστηριού Santa Maria delle Grazie και είναι προσβάσιμο πλέον στο κοινό αρκεί να έχετε κλείσει νωρίτερα τα εισιτήρια σας (εδώ για κράτηση).


6. Via Montenapoleone (http://www.viamontenapoleone.org/eng/home.php)
Είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις της μόδας, που αποτελούν και την πλειοψηφία των τουριστώ της πόλη. Στην περιοχή γύρω από την οδό, διατηρούν τα καταστήματα τους/ατελιέ οι  μεγαλύτεροι οίκοι μόδας προσφέροντας πολύ θεαματικές βιτρίνες και προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες.

7. Palazzo Brera (informazioni)
Στο Palazzo Brera, εκτός από την Πινακοθήκη Brera βρίσκονται ακόμα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Brera, το ομώνυμο Αστεροσκοπείο, ο Βοτανικός κήπος καθώς και η Ακαδημία Καλών Τεχνών. 

8. Δημόσιο Ενυδρείο (http://www.acquariocivicomilano.eu/cms/)
Βρίσκεται μέσα στο πάρκο Sempione, αν και δεν είναι πολύ μεγάλο (συγκριτικά με άλλα ευρωπαικά) φιλοξενεί πάνω από 100 διαφορετικά είδη υδάτινης ζωής και είναι εντυπωσιακό γιατί προσφέρει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάζει τα θαλάσσια είδη ακριβώς από πάνω του, στην γυάλινη οροφή!!


Nessun commento:

Posta un commento