Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

sabato 14 febbraio 2015

Arte Italiana: Bacchito Malato- Caravaggio

Πρόκειται για ένα ανάμεσα στα διασημότερα ίσως έργα του Caravaggio, φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1593-1594 κατά την διάρκεια της παραμονής του καλλιτέχνη στην Ρώμη.
Ανήκει στην συλλογή της Galleria Borghese στην Ρώμη.

Είναι επί της ουσίας ένα πορτρέτο του ιδίου κατά την διάρκεια της ανάρρωσης του από μια ασθένεια, γεγονός που μπορεί να τεκμηριωθεί από την ωχρότητα του δέρματος και το ελαφρό μελάνιασμα των χειλιών.

Πολλοί μελετητές έχουν ασχοληθεί με αυτόν τον πίνακα του Caravaggio, κάποιοι ερμηνεύουν το σταφύλι που κρατάει στο χέρι του ο Βάκχος ως το πάθος και την "φθορά"* που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη μα και που βιώνει ο καλλιτέχνης σε εκείνη την περίοδο της ζωή του.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως το έργο αν και ονομάζεται ο "Άρρωστος Βάκχος" - Bacchito Malato, αρχικά είχε φιλοτεχνηθεί με πιο ζεστά χρώματα τα οποία όμως αλλοιώθηκαν έπειτα από συντηρήσεις και σύμφωνα με εκείνους δεν υπάρχει αναφορά στην αρρώστια του καλλιτέχνη.


*Η "φθορά" συμβολίζεται από μερικές ρώγες σταφύλι που έχουν ήδη ξεκινούν να σαπίζουν όπως μπορείτε να δείτε σε λεπτομέρεια του έργου.


Πηγές
http://caravaggio.historiaweb.net
http://www.ilmuromag.it/caravaggio-il-bacchino-malato/
http://it.wikipedia.org/wiki/Bacchino_malato


Nessun commento:

Posta un commento