Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

mercoledì 16 settembre 2015

Eduardo De Filippo: Biografia


Διάσημος κωμωδιογράφος και ηθοποιός, γεννήθηκε στις 24 Μαίου 1900 στην Νάπολη και πέθανε στις 31 Οκτωβρίου του 1984. Νόθος γιός του Vincenzo Scarpetta και της ηθοποιού Luisa De Filippo.
Όπως και τα αδέρφια του από νωρίς ξεκίνησε να εμφανίζεται στην σκηνή, χαρακτηριστικά ήταν μόλις τεσσάρων όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση υπό την καθοδήγηση του πατέρα του Eduardo Scarpetta.

Ίσως λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος προς το σχολείο ίσως λόγω της θεατρικής του ενασχόλησης και επιρροής από το οικογενειακό του περιβάλλον διακόπτει το σχολείο την εποχή που παρακολουθούσε το γυμνάσιο και καταπιάνεται με τα θεατρικά έργα. Διαβάζει και αντιγράφει θεατρικά αποσπάσματα ενώ σε κάθε ευκαιρία λαμβάνει μέρος σε οποιαδήποτε θεατρική εργασία.

Από τα 14 του χρόνια δουλεύει στον θίασο το Vincenzo Scarpetta όπου είναι και ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές έως ότου το 1920 αναγνωρίζεται πλήρως το ταλέντο και η ευρηματικότητα του και ξεκινάει να έχει πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 1922 αποχωρεί από τον θίασο του Vincenzo Scarpetta και συνεργάζεται με τον θίασο του Franceso Corbinci. Εκείνη την εποχή γράφει και το έργο Uomo e galantuomo, έπειτα επιστέφει στον θίασο του Scarpetta όπου και παραμένει εώς το 1930.

Από το 1931 κάνει πραγματικότητα το όνειρο που είχε με τα αδέρφια του να παίζουν στον ίδιο θίασο υπό το όνομα Ι De Filippo, γεγονός που κάνει τα αδέρφια να αρχίζουν να αποκτούν φήμη και μάλιστα να γυρίζουν και ταινίες, λίγα χρόνια αργότερα έρχεται η ρήξη με τον αδερφό του Peppino ο οποίος αποχωρεί και από τον θίασο ενώ η αδερφή του titina αποσύρεται από το σανίδι.

Ο Eduardo de Filippo δεν σταματά ποτέ, τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, είναι χρόνια διαρκούς δημιουργίας, συγγραφής και ερμηνείας, ιδιαίτερα μετά το 1960 που πεθαίνει η κόρη του βρίσκει διέξοδο στην δουλειά του στην οποία αφιερώνεται απόλυτα. Γίνεται παγκοσμίως γνωστός, έργα του γίνονται ταινίες και κάνει περιοδίες ανα τον κόσμο ενώ του έχουν απονεμηθεί πολλοί τιμητικοί τίτλοι και βραβεία.
Χαρακτηριστικά η Iταλική Δημοκρατία τον ανακύρηξε Ισόβιο Γερουσιαστή το 1981, τιμή που είχε απονεμηθεί παλαιότερα στον Eugenio Montale.


Σημαντικά έργα του είναι:
Farmacia in turno (1920), filosoficamente (1928), Natale in casa Cupiello (1931), Filumena Marturano (1946), Sabato, domenica e lunedi' (1959), Gli esami non finiscono mai (1973)

Nessun commento:

Posta un commento