Ιταλική γλώσσα

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στην Ιταλία, στην ιταλική γλώσσα και στην εκμάθηση της...
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

giovedì 10 settembre 2015

Teatro italiano: Filumena Marturano - Eduardo de Filippo


H Filumena Marturano είναι μια θεατρική κωμωδία σε τρείς πράξεις, γράφτηκε το 1946 από τον Eduardo de Filippo για την αδερφή του Titina. H επιτυχία του έργου ήταν μεγάλη και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που οδήγησε και στο γύρισμα της ομώνυμης ταινίας από τον Eduardo ενώ θα πρέπει να ανφερθεί η μετάφραση του έργου σε πολλές γλώσσες και η διεύθυνση του από πολύ καταξιωμένους καλλιτέχνες ανα τον κόσμο.
Στην χώρα μας φιλοξενήθηκε φέτος υπό την αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου από το οποίο θα δανειστώ και την περίληψη της πλοκής που σας παραθέτω.

Στις  φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει σ’ έναν οίκο ανοχής τη νεαρή Φιλουμένα. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά εκείνος δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του Σοριάνο, παριστάνει την ετοιμοθάνατη, κι έτσι τον πείθει να την παντρευτεί. Όταν όμως ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει το γάμο. Τότε η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που οδηγεί τον Σοριάνο σε μια νέα θεώρηση της ζωής – κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί…







Nessun commento:

Posta un commento